Slovenske planinske poti očiščene za več kot 28 ton smeti

S tradicionalno čistilno akcijo Zavarovalnice Triglav se je zaključila 7. sezona akcije Očistimo naše gore. Samo letos je simbol akcije – biorazgradljive vrečke za odgovorno ravnanje z odpadki – prejelo nad 75 planinskih domov. Na zaključnem dogodku smo spoštovanje in ljubezen do narave med okoli 500 udeleženci širili tudi oskrbniki planinskih koč, predstavniki slovenske biatlonske reprezentance, člani Kolesarskega kluba Kranj ter štirinožni prijatelji in vodniki Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Del Triglavskega narodnega parka smo skupaj olajšali za kar 625 kilogramov smeti. Udeleženci smo ob zaključnem dogodku sezone praznovali tudi dosežke vseslovenskega projekta: v okviru akcije Zavarovalnice Triglav so planinci v tem letu s priljubljenih pohodniških poti pobrali za več kot tono smeti, medtem ko so v sedmih letih skupaj v dolino odnesli več kot 28 ton odpadkov.

 

7 presežkov za 7 sezon akcije Očistimo naše gore

V sedmih letih so planinci skupaj očistili naravo za kar več kot 28 ton smeti, od tega samo letos za več kot 1 tono.

 

V okviru akcije je letos biorazgradljive vrečke Očistimo naše gore prejelo več kot 75 planinskih koč. Tako smo vse obiskovalce koč spodbudili k odgovornemu ravnanju z odpadki.

 

Pohodniki so navdušeno sprejeli interaktivno spletno stran www.ocistimogore.si, na kateri je bilo v zadnjem letu objavljenih kar 22 predlogov za družinske izlete – vse poti so preizkušene, skrbno izbrane in prilagojene družinam z (mlajšimi) otroki.

 

V sedmih letih je akcija pridobila več kot 35.000 ambasadorjev, ki na družabnih omrežjih dejavno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin.

 

»Ste pravi varuh gorske narave?« je bil 1. spletni kviz, ki so ga letos reševali člani skupnosti Očistimo naše gore. S spletnimi kvizi na hudomušen način spodbujamo veselje do čiste narave, pa tudi gorski bonton ter pozitiven odnos do narave in planincev.

 

Tudi letos je akcija Očistimo naše gore združila moči z akcijo Otroci Triglava. V tem sodelovanju sta zrasli dve novi otroški igrišči, in sicer pod koroškim Košenjakom in na idrijski Hleviški planini.

 

Za najboljši planinski zavitek se je v minulih šestih sezonah potegovalo več kot 20 oskrbnikov planinskih koč. Letos se je s sladicami na Pokljuki predstavilo 9 planinskih domov.

Deli na:
Share on Google+