si en

Z boljšo opremljenostjo gasilcev za varnejši jutri vseh

Zavarovalnica Triglav v novoletni preventivni akciji pomaga PGD Pivka in PGD Senožeče

Zavarovalnica Triglav z novoletno akcijo Za boljši jutri že sedmo leto podpira preventivne projekte po vsej Sloveniji. Postojnska območna enota zavarovalnice je letos moči za dober namen združila z dvema prostovoljnima gasilskima društvoma iz Pivke in Senožeč. V prvem bodo podporo največje slovenske zavarovalnice izkoristili za nakup termo kamere v novem gasilskem vozilu, v drugem pa bodo sredstva namenili za novo lutko za reanimacijo, ob pomoči katere bodo povečali možnosti preživetja tamkajšnjih prebivalcev ob morebitnih zastojih srca.

»Vodilo in poslanstvo Zavarovalnice Triglav je ustvarjanje varnejše prihodnosti za vse generacije, zato podpiramo projekte, ki imajo dolgoročni učinek in pripomorejo k izboljšanju življenja v lokalnih skupnostih. Tu imajo pomembno vlogo tudi gasilci, ki za opravljanje svojega humanitarnega poslanstva potrebujejo ustrezno opremo,« je povedal dr. Jože Celin, direktor Območne enote Postojna Zavarovalnice Triglav, ki je v zadnjih letih v sklopu novoletne akcije poleg podpore delovanja gasilcev pomagala širiti tudi mrežo javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev na območju, kjer deluje.

S termo kamero hitreje do ponesrečencev
V PGD Pivka bodo letos zamenjali več kot štiri desetletja staro gasilsko vozilo, ki ga želijo dopolniti še s toplotno kamero. Da bodo lahko pri svojem delu odslej še učinkovitejši, jim je na pomoč pri nakupu nove reševalne opreme priskočila Zavarovalnica Triglav.

»Kamera omogoča gasilcu vpogled skozi zadimljen prostor, v katerem je prosto človeško oko nemočno. Kamera nam na zaslonu izriše prostor skupaj s temperaturnim razponom in tako lahko določimo vroče točke v prostoru, lociramo požar in še najpomembneje, z njeno pomočjo lahko najdemo tudi morebitne ponesrečence, ki bi bili ujeti v objektu,« se je nove opreme razveselil Sandi Grzetič, predsednik PGD Pivka.

Ko šteje vsaka sekunda
Pravilna in predvsem pravočasna reakcija pa je izjemnega pomena tudi, ko gre za oživljanje ponesrečencev. Ker nikoli ne vemo, kdaj se lahko zgodi, da bo življenje koga od naših bližnjih ali pa popolnega neznanca odvisno od naše reakcije v danem trenutku, so se v PGD Senožeče odločili za nakup lutke za trening temeljnih postopkov oživljanja.

»Menimo, da je preventivno znanje temeljnih postopkov oživljanja ključnega pomena za pomoč sočloveku pri zastoju srca v prvih minutah. Ob 140-letnici našega delovanja, ki ga obeležujemo prav letos, v Prostovoljnem gasilskem društvu Senožeče ponosno zremo v prihodnost v želji po posredovanju ustreznega znanja našim občanom,« je pomen nove pridobitve opisal Gorazd Gerželj, poveljnik PGD Senožeče.

Pri oživljanju je ključna odločitev, da (bo)ste prav vi tisti, ki boste pomagali ponesrečencu. V povprečju ekipa nujne medicinske pomoči na pomoč prispe med 12 in 14 minutami, odvisno od lokacije, kamor mora priti. To pa je lahko za marsikoga že usodno.

Sedmo leto akcije Za boljši jutri in več kot 180 projektov
Novoletna preventivna akcija Za boljši jutri pod okriljem Triglava poteka že sedmo leto zapored. V zadnjih šestih letih je Zavarovalnica Triglav skozi akcijo podprla skoraj 160 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še 23. Skupaj torej več kot 180. V preteklih letih je sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata, EKG-aparata in ostalih življenjsko pomembnih medicinskih pripomočkov ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter pomagala številnim gasilskim društvom po državi.